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SUBJECT: Architects:  architects-in-training 

SOURCE: American Institute of Architects – California  

DIGEST: This bill authorizes a candidate for licensure as an architect who has 

successfully passed the first division of the licensure examination, to use the title, 

“architect-in-training” (AIT) for three years while meeting additional licensure 

requirements. This bill authorizes use of the title only under the supervision of a a 

licensed architect who would be held responsible for any wrongdoing by an 

architect-in-training under their charge. This bill prohibits continued use of the title 

after January 1, 2032, and repeals the provisions on January 1, 2036. 

ANALYSIS:   

Existing law: 

1) Establishes the Architects Practice Act (Act) to regulate the practice of 

architecture in California. (Business and Professions Code (BPC) §§ 5501 et 

seq.) 
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2) Defines the practice of architecture as offering or performing, or being in 

responsible control of, professional services which require the skills of an 

architect in the planning of sites, and the design, in whole or in part, of 

buildings, or groups of buildings and structures. Architect’s professional 

services may include any or all of the following: investigation, evaluation, 

consultation, and advice; planning, schematic and preliminary studies, designs, 

working drawings, and specifications; coordination of the work of technical 

and special consultants; compliance with generally applicable codes and 

regulations, and assistance in the governmental review process; technical 

assistance in the preparation of bid documents and agreements between clients 

and contractors; contract administration; and construction observation. (BPC § 

5501) 

3) Makes it a misdemeanor, punishable by a fine of not less than $100 nor more 

than $5,000, or by imprisonment in a county jail not exceeding one year, or by 

both that fine and imprisonment, for any person who is not licensed to practice 

architecture to practice architecture in this state, to use any term confusingly 

similar to the word architect, to use the stamp of a licensed architect, or to 

advertise or put out any sign, card, or other device that might indicate to the 

public that the person is an architect, is qualified to engage in the practice of 

architecture, or is an architectural designer. (BPC § 5536) 

4) Requires a person to file their application for examination with the Board and 

pay the application fee, as specified, before taking the licensing examination. 

(BPC § 5550) 

5) Requires an applicant for a license to practice architecture to not have 

committed acts or crimes constituting grounds for denial of a license, as 

specified, and provide evidence of having completed eight years of training and 

educational experience in architectural work. A five year degree from a school 

of architecture approved by the California Architects Board (CAB) is 

equivalent to five years of training and educational experience in architectural 

work. (BPC § 5552) 

6) Grants candidates training credit only when: the supervising professional is 

licensed or registered in a United States jurisdiction or a Canadian province 

and the work experience is obtained or the project is located in a United States 

jurisdiction or Canadian province; or the supervising professional is licensed or 

registered in a qualifying foreign country where the work experience is 

obtained or the project is located. (Title 16 of the California Code of 

Regulations. (16 CCR), § 117 (c)(2)) 
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7) Requires every candidate to earn at least one year of training credit for 

experience as or under the direct supervision of an architect(s) licensed or 

registered in a United States jurisdiction granted at 100% credit or at least two 

years of experience under the direct supervision of an architect(s) registered in 

a Canadian province granted at 50% credit. (16 CCR, § 117 (c)(4)) 

This bill: 

1) Beginning January 1, 2027, specifies that a person may apply to the CAB and 

obtain authorization to use the title “architect-in-training” (AIT) once they have 

been identified as a candidate for licensure by the Board and have successfully 

passed at least one division of the Architect Registration Examination (ARE), 

as developed by the National Council of Architectural Registration Boards 

(Council). 

2) Establishes supervision requirements by a licensed architect for candidates to 

use the title and requires reporting when a supervisor changes or is no longer in 

a supervisory role. 

3) Allows those approved to use the AIT title to change supervisors or place their 

approval on inactive status while between supervisors at no charge. 

4) Establishes that the supervising architect may be subject to discipline for 

violations of the Act made by an AIT under their supervision. 

5) Prohibits any abbreviation or derivative of the title “architect-in-training,” 

other than “AIT,” from being used. 

6) Prohibits a person from using the title “architect-in-training” to independently 

offer or provide architectural services to the public. 

7) Specifies that notwithstanding any other law, the Board may disclose a 

person’s authorization to use the title “architect-in-training” to a member of the 

public upon request. 

8) States that unlawful use of the title “architect in training” may constitute 

unprofessional conduct and subject the user of the title to administrative action, 

including, but not limited to, citation, discipline, and denial of a license. 

9) Authorizes the Board to charge a fee, not to exceed the reasonable cost to 

evaluate whether a candidate meets the requirements to use the title “architect-

in-training.” 
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10) Limits how long a person may use the title “architect-in-training” to four years 

after approval by the Board, but allows a person to reapply for another four 

years if the person has passed another division of the examination during the 

four years immediately preceding reapplication. 

11) Includes a January 1, 2036, sunset date of the provisions to allow a person to 

submit an application to use the title, “architect-in-training” and prohibits a 

person from applying to the CAB to obtain authorization to use the title 

“architect in training” on or after January 1, 2032. 

Background 

Generally, to become a licensed architect, a total of eight years of architectural 

training and education experience is required for licensure (BPC § 5552). Up to 

five years may be substituted with education on a year for year basis. The 

candidate must successfully take all divisions of the Architect Registration 

Examination (ARE), as well as the California Supplemental Examination. This bill 

would provide title protection for aspiring architects by allowing the unlicensed 

architect to use the title “architect-in-training” for three years after having 

completed five years of education and/or experience and successfully taken the 

first division of the ARE. 

Comparison to "Engineer-in-Training". This bill would grant title protection to an 

unlicensed population of aspiring architects. This bill’s language is modeled after 

the Board for Professional Engineers, Land Surveyors, and Geologists’ (Engineers) 

engineer-in-training certificate. The engineer-in-training title is a certification that 

is used to identify those who have passed the first division of the examination, 

typically after their third year in school (see BPC § 6751(a)(3)) and was 

historically imposed by schools as a graduation requirement; however, schools 

have been eliminating the requirement that a student obtain the engineer-in-

training certification prior to graduation. There is no similar graduation 

requirement for architect students to meet so there is no similar impetus to grant a 

title to an unlicensed individual.  

Additionally, obtaining the engineer-in-training certificate is a required step in the 

process to become licensed as a professional engineer (BPC § 6751(c)(3)). 

Becoming an architect-in-training is not a requirement of licensure and 

consequently, should not be compared to the engineer-in-training certificate. 

Similarly, the BPELSG requires a land surveyor-in-training, which is also used for 

comparison, but obtaining the certificate is a necessary step in the licensure process 

for those professions (BPC §§ 8741(d)(4)).  
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Prior legislation to create an AIT. AIA-CA sponsored SB 1132 (Galgiani of 2016), 

which was similar to this bill. That bill was vetoed by Governor Brown, whose 

veto message stated, “In May 2015, this very same Board discouraged the use of 

any title that implied a person was an architect, stating ‘architects are those who 

have met all the requirements to become licensed. Everyone else is not an 

architect.’ I agree with this assessment.” 

Most recently, the Legislature considered this proposal as part of the Board’s 2024 

sunset review. Committee staff recommended that the Board discuss the pros and 

cons of the proposal and advise the Assembly Business and Professions Committee 

and the Senate Business, Professions and Economic Development Committee on 

efforts to reduce barriers to entering the profession. The proposal was ultimately 

not included in SB 1452 (Ashby, Chapter 482, Statutes of 2024), the Board’s 

sunset review bill, based on the trend of state policy moving away from title 

protection and a lack of enforcement mechanisms in the proposal. 

Comments 

The purpose of title protection is to allow individuals who have attained a specific 

level of qualifications, education and experience to use a title. Unlike a license, 

which gives the practitioner authority to work in the given profession, title 

protection gives the beneficiary of title protection an advantage in the marketplace 

when competing against others who perform the same work without the title. There 

would be no similar benefit for an “architect-in-training” who would be working 

under a licensed architect (as required for licensure) because they would be 

employed under the supervision of a licensed architect as a condition of licensure. 

An “architect-in-training” would not be in the marketplace operating independently 

like other professions with title protection so it is not clear why title protection is 

necessary in this instance.  

FISCAL EFFECT: Appropriation: Yes Fiscal Com.: Yes Local: No 

According to the Senate Committee on Appropriations, CAB reports costs of 

approximately $264,000 in Fiscal Year (FY) 2026-27 and $248,000 in FY 2027-28 

and annually ongoing for additional staff to establish the title, review applications, 

and conduct enforcement activities. Fee revenues may offset the board’s 

administrative costs to some extent; however, costs will not be offset until the 

board is able to determine, establish, and collect title application fees. The Office 

of Information Services within the Department of Consumer Affairs notes an 

absorbable IT impact of approximately $6,000. 

SUPPORT: (Verified 8/29/25) 
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American Institute of Architects – California (source) 

OPPOSITION: (Verified 8/29/25) 

None received 

ARGUMENTS IN SUPPORT: The American Institute of Architects writes, “The 

process of becoming a licensed architect in California is lengthy and rigorous, 

requiring at least five years of education, three years of supervised experience, 

completion of the Architectural Experience Program (AXP), and passing the 

Architect Registration Examinations (ARE) (6 individual exams) along with the 

California Supplemental Exam. This process results in an average time to licensure 

of just over 13 years according to the National Council of Architectural 

Registration Boards (NCARB). Despite these significant milestones, individuals on 

this path are currently prohibited from using any variation of the title “architect.” 

Instead, they must adopt generic job titles such as “designer” or “intern,” which 

fail to appropriately recognize their specialized expertise and commitment to the 

profession. AB 759 proposes a much-needed change by allowing those who have 

passed the first division of the ARE to use the title “Architect-in-Training” (AIT).” 

 

ASSEMBLY FLOOR:  79-0, 6/2/25 

AYES:  Addis, Aguiar-Curry, Ahrens, Alanis, Alvarez, Arambula, Ávila Farías, 

Bains, Bauer-Kahan, Bennett, Berman, Boerner, Bonta, Bryan, Calderon, 

Caloza, Carrillo, Castillo, Chen, Connolly, Davies, DeMaio, Dixon, Elhawary, 

Ellis, Flora, Fong, Gabriel, Gallagher, Garcia, Gipson, Jeff Gonzalez, Mark 

González, Hadwick, Haney, Harabedian, Hart, Hoover, Irwin, Jackson, Kalra, 

Krell, Lackey, Lee, Lowenthal, Macedo, McKinnor, Muratsuchi, Nguyen, 

Ortega, Pacheco, Papan, Patel, Patterson, Pellerin, Petrie-Norris, Quirk-Silva, 

Ramos, Ransom, Celeste Rodriguez, Michelle Rodriguez, Rogers, Blanca 

Rubio, Sanchez, Schiavo, Schultz, Sharp-Collins, Solache, Soria, Stefani, Ta, 

Tangipa, Valencia, Wallis, Ward, Wicks, Wilson, Zbur, Rivas 

 

Prepared by: Yeaphana La Marr / B., P. & E.D. /  

8/29/25 20:53:02 

****  END  **** 
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