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HOUSE BILL No. 1568

Proposed Changes to February 17, 2023 printing by AM156813

DIGEST OF PROPOSED AMENDMENT

Information. Requires a pharmacist to provide certain information
about a woman's options for birth control before prescribing a
hormonal contraceptive patch or self-administered hormonal
contraceptive. Sets forth requirements for training on options for family
planning.

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 12-15-1.3-6.5 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE UPON PASSAGE]: Sec. 6.5. Before July 1, 2023, the
office shall apply to the United States Department of Health and
Human Services to amend the state plan to reimburse a pharmacist
for services and prescriptions provided under IC 25-26-25 to an
eligible Medicaid recipient.

SECTION 2. IC 16-19-4-12 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 2023]: Sec. 12. (a) Subject to IC 25-26-25,
before September 1, 2023, the state health commissioner or the
commissioner's designated public health authority who is a
licensed prescriber shall, as part of the individual's official
capacity, issue a standing order that allows a pharmacist to
prescribe and dispense a hormonal contraceptive patch (as defined
in IC 25-26-25-2) and a self-administered hormonal contraceptive
(as defined in IC 25-26-25-3).

(b) A standing order described in subsection (a) must comply
with the requirements set forth under IC 25-26-25.

(c) The state health commissioner or designated public health
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authority who issues a standing order under subsection (a) is
immune from civil liability related to the issuing of the standing
order.

SECTION 3. 1C 25-26-25 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
AS A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JULY 1, 2023]:

Chapter 25. Hormonal Contraceptives

Sec. 1. The definitions in IC 25-26-13-2 apply to this chapter.

Sec. 2. As used in this chapter, "hormonal contraceptive
patch' means a transdermal patch applied to the skin of a woman,
by the woman or by a pharmacist, that releases a drug composed
of a combination of hormones that is approved by the federal Food
and Drug Administration to prevent pregnancy. However, the term
does not include a drug, substance, or device that contains a
progesterone receptor antagonist.

Sec. 3. As used in this chapter, "self-administered hormonal
contraceptive' means a drug:

(1) composed of a hormone or a combination of hormones
that is approved by the federal Food and Drug
Administration to prevent pregnancy; and
(2) that the woman to whom the drug is prescribed may
administer to herself.
The term includes hormonal contraceptive pills. However, the term
does not include a drug or substance that contains a progesterone
receptor antagonist.

Sec. 4. A pharmacist may prescribe and dispense hormonal
contraceptive patches and self-administered hormonal
contraceptives to a woman who is at least eighteen (18) years of
age, regardless of whether the woman has evidence of a previous
prescription from a primary care practitioner or women's health
care practitioner for a hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive.

Sec. 5. (a) The state health commissioner or designated public
health authority shall issue a standing order that concerns
standard procedures for the prescribing of hormonal contraceptive
patches and self-administered hormonal contraceptives by
pharmacists and that is effective until the board adopts rules under
this chapter.

(b) Before issuing a standing order under subsection (a), the
state health commissioner or designated public health authority
shall:

(1) consult with appropriate medical experts; and
(2) receive approval of the medical licensing board of
Indiana.

(c) The standing order issued under this section must require
a pharmacist who elects to prescribe hormonal contraceptive
patches and self-administered hormonal contraceptives to do the
following:

(1) Complete a training program approved by the board that
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is related to prescribing hormonal contraceptive patches and
self-administered hormonal contraceptives. The board may
adopt a training program developed by another state.
(2) Provide a self-screening risk assessment tool that the
woman must use before the pharmacist's prescribing of the
hormonal contraceptive patch or self-administered hormonal
contraceptive.
(3) Refer the woman to a primary care practitioner or the
women's health care practitioner upon prescribing and
dispensing the hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive.
(4) Provide the woman with a written record of the hormonal
contraceptive patch or the self-administered hormonal
contraceptive prescribed and dispensed and advise the
woman to consult with a primary care practitioner or
women's health care practitioner.
(5) If the pharmacist works at a site which, in the regular
course of business, has a provider who is a physician,
advanced practice registered nurse, or physician assistant
who is available to deliver patient care and who is capable of
prescribing the hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive, suggest that the
woman see the provider.
(6) Administer the screening protocols before issuing each
prescription for a hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive.
(7) Provide that a prescription for a contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive may not be for
more than a six (6) month period and that the pharmacist
may not issue a prescription to the woman after twelve (12)
months unless the woman has been seen by a physician,
advanced practice registered nurse, or physician assistant in
the previous twelve (12) month period.
(8) Inform the woman verbally and in writing of the
following before prescribing a hormonal contraceptive patch
or self-administered hormonal contraceptive:
(A) The woman's options for birth control, including the
following fertility awareness-based methods:
(i) Sympto-thermal.
(ii) Sympto-hormonal.
(iii) Cervical mucus.
(B) Fertility awareness-based method instruction may
be obtained from a health care provider with training on
this method.
If the woman requests more information concerning fertility
awareness-based methods, the pharmacist shall refer the
woman to a health care provider with training on this
method.
(d) The training required in subsection (¢)(1) must include
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training on options for family planning, including fertility
awareness-based family planning methods.]

Sec. 6. The board shall adopt rules under IC 4-22-2 that adopt
the state health commissioner's standing order under section 5 of
this chapter.

Sec. 7. A pharmacist may not require a woman to schedule an
appointment with the pharmacist for the prescribing or dispensing
of a hormonal contraceptive patch or self-administered hormonal
contraceptive.

Sec. 8. (a) A pharmacist is not required to prescribe or
dispense a hormonal contraceptive patch or self-administered
hormonal contraceptive to a woman if the pharmacist:

(1) believes that the hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive is contraindicated;
or

(2) objects on ethical, moral, or religious grounds.

(b) An individual who is a pharmacy technician, pharmacy
technician in training, pharmacist student, or pharmacist intern is
not required to dispense a hormonal contraceptive patch or
self-administered hormonal contraceptive to a woman if the
individual objects on ethical, moral, or religious grounds.

Sec. 9. (a) Notwithstanding IC 25-1-9, the board shall revoke
the license of a pharmacist if, after appropriate notice and an
opportunity for a hearing, the attorney general proves by a
preponderance of the evidence that the pharmacist knowingly or
intentionally prescribed a drug under this chapter that is intended
to cause an abortion.

(b) A pharmacist who knowingly or intentionally prescribes a
drug under this chapter that is intended to cause an abortion
commits a level 5 felony.

SECTION 4. 1C 34-30-2.1-197.2 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVEJULY 1,2023]: Sec.197.2.1C 16-19-4-12 (Concerning
issuance of certain standing orders by the state health
commissioner and designated public health authorities).

SECTION 5. IC 35-52-25-46.8 IS ADDED TO THE INDIANA
CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 2023]: Sec. 46.8. IC 25-26-25-9 defines a
crime concerning pharmacists.

SECTION 6. An emergency is declared for this act.




